Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ!
Με το παρόν, θα ήθελα τρόπον τινά, να κάνω την «ιδρυτική διακήρυξη» μίας νέας ομάδας που ευελπιστώ να ενταχθεί στις πολιτιστικές ομάδες του ΤΕΙ Θεσσαλίας, και που πήρα την πρωτοβουλία να ξεκινήσω, και που θα ονομάζεται «Ομάδα Αστρονομίας».
Πριν πω οτιδήποτε άλλο σχετικά με τη νέα ομάδα, θα ήθελα να πω λίγα πράγματα για μένα, και πώς κατέληξα σ’ αυτήν την πρωτοβουλία: Το όνομά μου είναι Σταύρος, είμαι φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, και τα τελευταία χρόνια έχω αρχίσει να ασχολούμαι περιστασιακά με την ερασιτεχνική αστρονομία. Προς τούτο το σκοπό, εντάχθηκα σε μία σχετική ομάδα της Λάρισας, την A-POLARIS (ΑστροΠαρατηρησιακή Ομάδα Λάρισας).
Πριν μιλήσω για την οργάνωση των δραστηριοτήτων της νέας ομάδας, θα ήθελα να πω λίγα λόγια για το τι εστί ερασιτεχνική αστρονομία, που θα είναι και το κυρίως αντικείμενο ενασχόλησης της νέας ομάδας, καθώς για τους ερασιτέχνες αστρονόμους:
Η ερασιτεχνική αστρονομία είναι μία δραστηριότητα που τα τελευταία χρόια ασχολούνται μαζί της όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κάθε ηλικίας, φύλου, και επαγγέλματος. Για να την εξασκήσει κανείς, το πρώτο πράγμα και το σημαντικότερο που χρειάζεται, είναι περιέργεια και αγάπη για τον έναστρο ουρανό. Εάν τις νύχτες, ιδιαίτερα τις σκοτεινές, σηκώνετε το βλέμμα σας ψηλά, και ατενίζετε τα αστέρια και τα διάφορα αντικείμενα του ουρανού, τότε ήδη έχετε κάνει το πρώτο βήμα προς την ερασιτεχνική αστρονομία! Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τη διάθεση και τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός, τα εργαλεία της παρατήρησης, μπορούν να επεκταθούν από ένα απλό ζευγάρι κιάλια (αυτό είναι και το μοναδικό όργανο παρατήρησης που κατέχει ο υποφαινόμενος!) που μπορείτε να αποκτήσετε με λίγα χρήματα, μέχρι και σε τηλεσκόπια μεγάλα και ακριβά! Πέρα όμως από τον παρατηρησιακό εξοπλισμό, θα σας χρειαστούν και κάποιες βασικές γνώσεις, όπως για παράδειγμα η «πλοήγηση» με την βοήθεια ενός αστρικού χάρτη, δηλαδή ενός χάρτη που απεικονίζει τους πλανήτες, τους αστερισμούς, και άλλα ουράνια αντικείμενα, που φαίνονται μία συγκεκριμένη ώρα και ημέρα, πάνω από μία συγκεκριμένη περιοχή της Γης.
Τα ενδιαφέροντα ενός ερασιτέχνη αστρονόμου περιλαμβάνουν ενδεικτικά τα εξής:
- Παρατήρηση της Σελήνης
- Παρατήρηση των πλανητών, π.χ. του Άρη, του Δία, και του φαντασμαγορικού Κρόνου
- Παρατήρηση των ηλιακών κηλίδων, δηλαδή σκοτεινών περιοχών που σχηματίζονται και εξαφανίζονται πάνω στην επιφάνεια του Ήλιου (να που μέχρι και την ημέρα μπορεί να εξασκήσει κανείς την ερασιτεχνική αστρονομία! Εξάλλου, και ο Ήλιος ακόμη ένα αστέρι δεν είναι; ) :-)
- Παρατήρηση κομητών και αστεροειδών
- Παρατήρηση μεταβλητών αστέρων
- Παρατήρηση αστρικών σμηνών
- Παρατήρηση νεφελωμάτων και γαλαξιών
- Αστροφωτογραφία
- Κοσμολογία (Η επιστήμη που ασχολείται με τον τρόπο της δημιουργίας του Σύμπαντος, του δικού μας και άλλων :-) )
- Αστροφυσική
- Αστροβιολογία (Μία νέα επιστήμη που ασχολείται με το ενδεχόμενο της ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες και στις μορφές που μπορεί να έχει η ζωή αυτή)
- Εξωγήινη νοημοσύνη (η αναζήτηση νοημόνων όντων σε άλλα μέρη του Σύμπαντος εκτός της Γης, παράδειγμα το πρόγραμμα SETI (Search for extraterrestrial intelligence)).
H παραπάνω λίστα είναι ενδεικτική. Ένας ερασιτέχνης μπορεί να έχει μόνο μερικά ή και όλα τα παραπάνω ενδιαφέροντα, ή να έχει και άλλα που δεν αναφέρονται παραπάνω. Γενικά, εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι κάποιες βασικές γνώσεις πάνω στις θετικές επιστήμες, όπως τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία, και η Βιολογία, όχι μόνο είναι χρήσιμες στον ερασιτέχνη αστρονόμο, αλλά θα πρέπει και ο ίδιος να επιδιώκει την επιμόρφωσή του πάνω σε αυτές, για να έχει μία σφαιρική παιδεία και μία ολοκληρωμένη αντίληψη για το Σύμπαν, το οποίο παρατηρεί.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ερασιτέχνες αστρονόμοι επικουρούν το έργο των επαγγελματιών αστρονόμων, και μάλιστα, πολλές φορές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους επαγγελματίες! Εξάλλου, αρκετοί κομήτες και όχι μόνο, έχουν ανακαλυφθεί από ερασιτέχνες.
Τώρα, αναφορικά με τις δραστηριότητες γύρω από τις οποίες θα κινηθεί η νέα ομάδα, θα είναι ενδεικτικά οι παρακάτω:
- Σεμινάρια πάνω σε θέματα παρατήρησης του ουρανού, αστρονομίας, κοσμολογίας, και γενικά πάνω σε όποιο θέμα σχετικό με την αστρονομία.
- Προβολή ντοκυμαντέρ και σειρών σχετικών με την αστρονομία.
- Παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού, με κιάλια και τηλεσκόπιο, είτε σε υπαίθριο χώρο του ΤΕΙ, είτε σε χώρους απομακρυσμένους από τα φώτα της πόλης.
- Επισκέψεις στο Αστεροσκοπείο της Λάρισας, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Γιάννουλης.
- Πρόσκληση ειδικών ή/και διακεκριμένων καθηγητών και ομιλητών, για ομιλίες πάνω σε θέματα σχετικά με την αστρονομία και την επιστήμη. Επίσης, πρόσκληση ερασιτεχνών και επαγγελματιών αστρονόμων στο ΤΕΙ, ούτως ώστε να μας μυήσουν στα μυστικά του ουρανού.
- Συνεργασία με κάθε φορέα και ίδρυμα που ασχολείται με την αστρονομία. Για την περιοχή της Λάρισας, το Αστεροσκοπείο της Λάρισας και μέλη της A-POLARIS είναι σε ετοιμότητα να μας βοηθήσουν. Αλλά πέρα από αυτούς, ανά την χώρα υπάρχουν πολλοί σύλλογοι αστρονομίας, ερασιτεχνικής και επαγγελματικής, που είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθούν σε ενδεχόμενο κάλεσμά μας!
- Επίσκεψη σε πλανητάρια.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια λοιπόν, καλώ όλους εσάς που έχετε περιέργεια για τον έναστρο ουρανό και τα θαύματά του, να εγγραφείτε στην νέα ομάδα αστρονομίας, η οποία θα είναι η πρώτη ομάδα φοιτητών στη Λάρισα που θα έχει ως αντικείμενο την αστρονομία, και να ζήσουμε μαζί αυτό το υπέροχο ταξίδι όχι μόνο στον κόσμο των πλανητών, των αστεριών, και των γαλαξιών, αλλά και στον κόσμο της επιστήμης και της ίδιας της γνώσης! Διότι η γνώση δεν είναι μόνο υποχρέωση και εξετάσεις! Είναι και χαρά, διασκέδαση, και απόλαυση! :-)
Το κάλεσμα αυτό απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο συμφοιτητή και συμφοιτήτρια! Παρόλ’ αυτά, αν «εκεί έξω» υπάρχουν φοιτητές που έχουν ήδη γνώσεις αστρονομίας, χειρισμού τηλεσκοπίου, κτλ. (δεν αμφιβάλλω ότι θα υπάρχουν, και μάλιστα με πολύ περισσότερες γνώσεις απ’ ότι ο υποφαινόμενος) ή/και φοιτητές που διαθέτουν ήδη εξοπλισμό παρατήρησης, είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι στην ομάδα! Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύω να «μονοπωλήσω» την ομάδα! Το μόνο που θέλω εγώ, είναι να κάνω την αρχή! Από ‘κει και πέρα, η ομάδα θα διαμορφωθεί ανάλογα με τη διάθεση, τις γνώσεις, και τις προσωπικές δεξιότητες των μελών της!
Σας περιμένω όλους λοιπόν, και …καλό μας ταξίδι! :-)
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στα παρακάτω:
Facebook: Όνομα προφίλ: Kafes Nanos (στείλτε μου αίτημα φιλίας, με ένα μήνυμα ότι επιθυμείτε να ενταχθείτε στην ομάδα αστρονομίας)
Τηλέφωνο: 6983 909 622 (what’s up)
Για την εγγραφή σας στην ομάδα, ακολουθείστε τις οδηγίες στις σελίδες των πολιτιστικών ομάδων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, όπως η παρακάτω: http://pomteilar.blogspot.gr/
Θα κλείσω το παρόν μήνυμα, με μία φράση του αείμνηστου Αμερικανού αστρονόμου και θιασώτη της επιστήμης, Carl Sagan:
«Είμαστε ένας τρόπος για το Σύμπαν, ούτως ώστε αυτό να γνωρίσει τον εαυτό του»
Το Σύμπαν είναι εκεί και μας περιμένει! Θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμά του; :-)
Με φιλικούς χαιρετισμούς και ευχές για μία δημιουργική ακαδημαϊκή χρονιά,
Σταύρος
δευτεροετής φοιτητής Μηχανικών Πληροφορικής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου