Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Προβολή της ταινίας: Léon, the professional



Η Κιν/κη Ομάδα του ΤΕΙ Λάρισας παρουσιάζει την ταινία Léon (Léon: the professional) !

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Λάρισας! (δίπλα από στο εστιατόριο)

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!!

Facebook event

Ακολουθούν μερικές λεπτομέριες για την ταινία....













Είδος: Crime | Drama | Thriller
Διάρκεια: 110'
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Luc Besson
Πρωταγωνιστούν: Jean Reno,Gary Oldman,Natalie Portman
IMDB rating: 8,6




Υπόθεση/Κριτική της ταινίας από το cine.gr: Ο Leon (Jean Renu) είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος που δουλεύει μόνος, μετακινείται συχνά ανάλογα με τις απατήσεις της δουλειάς και ζει λυτά σ’ ένα μικρό διαμέρισμα. Οι καταστάσεις φέρνουν στη ζωή του τη μικρή Matilda (Natalie Portman), την πιτσιρίκα της διπλανής πόρτας, και ο Leon πρέπει να μάθει να συμβιώνει μ’ έναν άλλο άνθρωπο, να τον φροντίζει και να τον προστατεύει, πράγμα καθόλου εύκολο για κάποιον που έχει συνηθίσει στη μοναχική ζωή και δεν έχει ιδιαίτερο ταλέντο στην επικοινωνία.



Μια ταινία που αντανακλά την έντονη βία και σκληρότητα της ζωής αφήνοντας όμως ανοιχτά παράθυρα στην τρυφερότητα, την αγάπη και την ανθρώπινη ανάγκη για ζεστασιά και επαφή.

Ο Leon απομονωμένος, κλεισμένος στον εαυτό του, παρουσιάζει την εικόνα ενός ανθρώπου λιγομίλητου χωρίς συνειδησιακούς φραγμούς και ιδιαίτερη εκτίμηση στην ανθρώπινη ζωή. Ωστόσο, υπάρχουν κρυμμένα συναισθήματα, ικανότητες και ένα αρκετά καλό ποιοτικά υλικό μέσα του που απλά δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί και οι τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος προκάλεσαν την αναδίπλωση του όχι όμως και την καταστροφή του! Με τις κατάλληλες συνθήκες που δημιουργεί η γνωριμία του με τη Matilda όλο αυτό το δυναμικό αναδύεται και ο Leon βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα και τις όμορφες αδυναμίες που τα συνοδεύουν, βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης.



Η Matilda έχοντας ζήσει σε πολύ άσχημες συνθήκες μέσα στο οικογενειακό της περιβάλλον, μένει ξαφνικά εντελώς μόνη και ενώ όλα δείχνουν πως η κατάστασή της είναι απελπιστική στην ουσία είναι η πρώτη φορά που της δίνεται η ευκαιρία να ξεγλιστρήσει από την άθλια ζωή της και να γνωρίσει το πραγματικό ενδιαφέρον, έτσι αρπάζεται κυριολεκτικά από τοLeon.

Δύο άνθρωποι, που φαινομενικά τουλάχιστον, είναι αδύνατο να συνυπάρξουν, αναγνωρίζουν κάτι ο ένας στον άλλο και όσο κι αν η σχέση αυτή φαίνεται μονόπλευρη (ο Leon δεν φαίνεται να κερδίζει τίποτα πέρα από μια πρόσθετη ευθύνη), αλληλοβοηθούνται και εξελίσσονται παράλληλα καλύπτοντας βασικές τους ανάγκες και λαμβάνοντας όσα δεν εισέπραξαν από τις μέχρι τότε εμπειρίες τους . 



Γύρω τους κινούνται διεφθαρμένοι αστυνομικοί που μπορούν να αφαιρέσουν τη ζωή κάποιου για πλάκα, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τους ανθρώπους για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, ένας κόσμος όπου κανένας δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανένα και τίποτα και οι σχέσεις στηρίζονται στο φόβο!

Ο Leon προσπαθεί να προστατέψει τη Matilda απ’ όλα αυτά, καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι το νεαρό αυτό κορίτσι, που τόσο απροσδόκητα εισέβαλε στη ζωή του και πόσο τον βοήθησε να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο, έναν κόσμο που έχει και άλλες πτυχές πέρα απ΄ τη σκοτεινή, γεμάτη δυσκολίες και βία όψη του. Επιτέλους αντιλαμβάνεται την τεράστια ευθύνη που φέρουν οι σχέσεις αλλά και τις απίστευτες συγκινήσεις τους.




Ο Luc Besson, καταφέρνει να προβάλλει την ιδιότυπη αυτή σχέση ανάμεσα σ’ ένα πληρωμένο εκτελεστή και ένα νεαρό κορίτσι μέσα από σκηνές άγριες, πλημμυρισμένες στο αίμα που κάθε λεπτό ενισχύουν την αγωνία.

Ο Jean Renu έχοντας πάντα αυτή την ιδιαίτερη έκφραση σοβαρότητας και απώλειας έστω και της παραμικρής ένδειξης οποιασδήποτε συναισθηματικής απόχρωσης, προκαλεί εντύπωση όχι τόσο για την ερμηνευτική του προσέγγιση όσο για το στυλ και την παρουσία του.

Εξαιρετική είναι η παρουσία του Gary Oldman, ενώ απολαυστική είναι η μικρή Natalie Portman.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου